13 februar 2007

Chris og aluminiumsfabrikken (Mogens)

Klik på billederne for at forstørre.

Fredag 9. februar satte jeg pigerne af ved Invercargills offentlige svømmebad og kørte til Tiwai Point, hvor jeg havde fået lov at komme på fabriksbesøg på Comalco’s aluminiumsværk. Aluminium er jo et dejligt materiale, det er let, ruster ikke og er rigtig godt til at lave Pepsi dåser af, men kræver rigtig meget elektricitet at fremstille. New Zealand har de bedste muligheder for at producere billig el fra vandkraft og sidst i tresserne byggede man et stort kraftværk ved Lake Manopouri med det ene formål at forsyne et nyt aluminiumsværk på sydspidsen af sydøen med elekticitet. Værket stod færdig i 1971 og producerer i dag årligt 330.000 tons aluminium primært i barer (til støbning), og runde stænger (til ekstrudering).

Værket som eksporterer det meste af sin produktion, bruger lige så meget el som Auckland og det er trods alt en by med lidt over en million indbyggere. Den primære råvare som er raffineret bauxit kommer fra firmaets mine i det nordlige Australien.
Og for alle ingeniør nørderne som fra tid til anden savner kemi timerne repeterer vi lige den grundlæggende reaktion for fremstilling af aluminium.
2Al2O3 + 3C → 4Al + 3CO2
Vil du vide mere, så klik her.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?